Priznanje Občine Kočevje »Deklica s piščalko« gre v roke umetniškemu fotografu Klavdiju Slubanu.

Žirija za podelitev priznanja Deklica s piščalko je letos med dvema prispelima nominacijama za strokovno odličnost na področju umetnosti, humanističnih znanosti in kulture izbrala Klavdija Slubana, umetniškega fotografa.

Po tem, ko sta na poziv k nominacijam prispeli dve nominaciji, in sicer je Društvo Peter Kozler nominiralo Vokalno skupino Cantante Domino, mag. Marko Glavač pa je nominiral Klavdija Slubana, je strokovna žirija svojo odločitev o tem, da mora prejemnik Priznanja Občine Kočevje Deklica s piščalko dosegati v slovenskem kulturnem prostoru nacionalno ali mednarodno primerljive vrhunske rezultate na področjih svoje ustvarjalnosti tako, da je njegovo delo povezano z regionalnim področjem Občine Kočevje, in zato bistveno prispeva k umetniškemu, znanstvenemu in kulturnemu razvoju Kočevske, za prejemnika priznanja Deklica s piščalko razglasila Klavdija Slubana. Žirija je v obrazložitvi zapisala: »Klavdij Sluban je umetniški fotograf, ki na področju črno bele fotografije dosega najvišje standarde, tako  s svojim brezpogojno doslednim načinom dela, ki niti za trenutek ne podleže  senzualizmu splošne všečnosti, kot s  svojo specifično avtorsko poetiko, ki jo je izoblikoval na svojih potovanjih po vsem svetu.  Njegova  več kot dvajsetletna umetniška pot se je začela  začela začrtovati prav v okolju, kjer je preživljal otroška leta, vasi Livold pri Kočevju. Nekateri kritiki opredeljujejo prav to izkušnjo otroštva kot ključ za razumevanje njegove kasnejše poetike. Tehnično njegove  črno bele fotografije dosegajo trenutno najvišje kakovostne standarde in vrhunsko vizualno izkušnjo. Avtor se vzporedno ukvarja še s področjem videa, posebno opazno pa je njegovo delo na področju pedagoškega socialno usmerjenega dela s deprivilegiranimi skupinami, na primer z zaporniki.

Klavdij Sluban je mednarodno pripoznan umetnik, o čemer pričajo številne razstave v uglednih galerijah po vsem svetu, prav tako pa so njegova dela last mnogih uglednih umetniških zbirk. Za svoje delo je prejel vrsto mednarodnih strokovnih nagrad in priznanj, kar ga uvršča ob bok največjih avtorjev umetniške fotografije s preloma stoletij.

Zaradi vsega navedenega je odločitev žirije, da se priznanje deklica s piščalko dodeli prav njemu.«

 V svojem zahvalen govoru je dobitnik priznanja denarni del nagrade, ki je povprečna mesečna plača v RS, podaril za obnovo decembra požgane Srednje šole Kočevje.

V okviru kulturnega programa, je avtor in režiser Marko Glavač obiskovalce popeljal v avanturo z naslovom MED  DOTIKI SVETOV. Obiskovalce je na sedežih čakala posebna kocka z vsebino in predstavitvijo. Kot nastopajoči pa so se predstavili baletni plesalci, pod vodstvom domačina Gregorja Guština, s kolegicami Metko Begus, Romano  Kmetič, Uršo Vidmar, Sonjo Kerin Krek, vsi člani ansambla SNG opera balet Ljubljana.

Pri samem projektu so sodelovali številni priznani, predvsem domači umetniki, med drugim Gašper Jarni domačin slovenski dramski, filmski igralec in lutkar, David Šušelj pesnik, Klavdija Križ Potisk študentka Akademije za ples Ljubljana z članicami eksperimentalnega plesa Plesne sekcije KUD-a Godba Kočevje: Teja Pajk, Urša Štefanič Mlakar, Tija Poje Lučev,  Anavera Poje Lučev, članice zbora Deorina, in člani Kluba študentov Kočevje.

Glasbeni del programa sta zapolnila pianistka in akademska profesorica glasbe Maja Schuster in violinist Matej Santi.

Ob, že drugo leto zapored,  nesreči z vremenom in obilici snega, je prireditev obiskalo ogromno kulturnih presežkov željnih Kočevarjev.

Več o prejemniku priznanja Deklica s piščalko najdete na njegovi domači spletni strani http://www.sluban.com/.