Danes je bila podpisana pogodba o prodaji zemljišč med Občino Kočevje in Yaskawo Euroe Robotics d.o.o. Gre za 25 milijonsko naložbo. Proizvodnjo naj bi zagnali konec leta 2018.  V letu 2020 na podjetje načrtuje ša izgradnjo centra za robotske raziskave in razvoj, kjer naj bi zapolsovalo slovenski kader.

20% robotov bodo še vedno izdelovali na Japonskem, 70.80% proizvodnje pa bo potekalo v Kočevju (gre predvsem za proizvodnjo napajalnikov, krmilnih omar ipd.). Kočevska družba bo tista, ki bo iz Japonske uvažala za vse Yaskawina podjetja po Evropi.

Župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič je izjavil, da Kočevje diha z Yaskawo. Gre za skupen uspeh države, ki je sprva prepričala investitorja, da za gradnjo novega proizvodnjega objekta izbere Slovenijo. Predstavniki Yaskawe pa so prepoznali, da znamo v Kočevju preskočiti vse ovire, kar je dokaz dobrega dela.

Investicija v Kočevju ni pommebna le za Kočevje, je pomembna za vso Slovenijo – z njo dobimo potrdilo, da smo gospodarsko napredovali in s tem preprečimo tudi beg možganov iz Kočevja.

Malo za šalo, malo za re: v Kočevju se je začelo novo štetje let: pred Yaskawo in po Yaskawi.

Manfred Stern, predsednik Yaskawa Europa in podpredsednik Yaskawa Electrc Corporation ter direktor Yaskawa Europe Robotics d.o.o je pohvalil sodelovanje na državni in lokalni ravni, posebej pa se je zahvalil županu dr. Vladimirju Prebiliču, saj so na vsa odprta vprašanja prejeli odprte odgovore. Predvsem pa ga veseli, da so podjetje dobro sprejeli krajani, kar je za Yaskawo še posebej pomembno.